Εξορμήσεις σε κοντινά μέρη


Εκτός από τις διαδρομές που μπορείτε να χαρείτε γύρω από το Μικρό Χωριό, υπάρχουν και άλλες πιο μακρινές που είναι εξίσου απολαυστικές και ενδιαφέρουσες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Όταν δηλαδή πρόκειται να περπατήσετε να έχετε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, ενώ όταν πρόκειται για διαδρομές με αυτοκίνητο να έχετε μελετήσει τις δυσκολίες ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, διότι η ευρυτανική φύση είναι μεν πανέμορφη αλλά έχει και αρκετό βαθμό δυσκολίας όταν διασχίζει κανείς δασικούς δρόμους ή βρίσκεται σε διαδρομές που πολλές φορές προκαλούν τον ίλιγγο λόγω του μεγάλου υψόμετρου και των φαραγγιών που κόβουν την ανάσα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι δρόμοι όταν βρέχει, πολύ συχνά κατρακυλούν πέτρες και χώματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Καρπενήσι είναι πολύ αποτελεσματικές και γρήγορα καθαρίζουν τους δρόμους, αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή.

Αν θέλετε οργανωμένες δραστηριότητες, ιππασία, rafting, ποδήλατο βουνού, σκι, ορειβασία, rappel, canyoning, στην Ευρυτανία μπορείτε να βρείτε αυτό που σας συγκινεί. Θα απευθυνθείτε στα γραφεία που οργανώνουν τέτοιες δραστηριότητες και έχουν έδρα τους στο Καρπενήσι.

 

Πανταβρέχει

Φαράγγι που δημιουργεί ο Κρικελοπόταμος στους πρόποδες της Καλιακούδας πίσω από το Μεγάλο Χωριό. Οδηγεί εκεί δασικός δρόμος που διασχίζει την Καλιακούδα και ξεκινάει λίγο πριν φτάσουμε στο Μεγάλο Χωριό. Είναι αρκετά δύσβατος και δύσκολος για χαμηλά αυτοκίνητα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να περπατήσει! Για πολύ περισσότερη ώρα βέβαια. Για το Πανταβρέχει χρειάζονται δυο αλλαξιές ρούχα και παπούτσια για περπάτημα μέσα στο ποτάμι. Σε ορισμένα σημεία οι όχθες εξαφανίζονται και η πορεία μέσα στο νερό είναι αναγκαστική. Συνήθως το νερό φτάνει έως το στέρνο ενός ενήλικα, αλλά ορισμένες φορές όταν έχουν προηγηθεί βροχές το ποτάμι φουσκώνει και τα νερά είναι πιο ψηλά και ορμητικά. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ίσως θα πρέπει να ακυρώσετε την πορεία σας στο ποτάμι. Στο τέλος της διαδρομής τα νερά τρέχουν από τα βράχια που βρίσκονται πάνω από το ποτάμι, γι΄αυτό λέγεται Πανταβρέχει, ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε στους «πούντους» που έχουν αρκετό νερό. Η διάρκεια της πορείας μέσα στο ποτάμι είναι κάτι λιγότερο από μια ώρα. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα νερά είναι αρκετά παγωμένα!

 

Μικρό Πανταβρέχει

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Τόρνος, λίγο μετά τον Προυσό. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτι με σήμανση και πολύ καλοδιατηρημένο το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε για να φθάσετε στο ποτάμι. Πρέπει να έχετε προετοιμαστεί για περπάτημα μέσα στο νερό και τις πέτρες. Η διαδρομή μέσα στο ποτάμι διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά και οδηγεί κάτω από βράχια απ΄ όπου το νερό πέφτει από ψηλά. Για το περπάτημα χρειάζεται να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε ότι το μονοπάτι είναι αρκετά κουραστικό και στο κατέβασμα και στο ανέβασμα για μη εξασκημένους στο περπάτημα ανθρώπους της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.tornos.gr

Μαύρη Σπηλιά

Βρίσκεται λίγο μετά το χωριό του Προυσού. Υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει από το μοναστήρι του Προυσού και φτάνει εως τη Μαύρη Σπηλιά, το περπάτημα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και είναι ευχάριστο καθώς το μονοπάτι περνάει μέσα από πλατάνια και έλατα, διασχίζει γεφυράκια και συναντάτε μικρές λιμνούλες και καταρράκτες. Στο τέλος βρίσκεστε στη Μαύρη Σπηλιά που αποτελούσε καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αν δεν θέλετε να περπατήσετε πολύ, υπάρχει και η εναλλακτική λύση να φτάσετε εως ένα σημείο του μονοπατιού με το αυτοκίνητο. Θα συναντήσετε το μονοπάτι στο δρόμο Προυσός – Τόρνος, λίγο μετά το χωριό του Προυσού όπου θα δείτε σήμανση που σας πληροφορεί για την Μαύρη Σπηλιά. Στο σημείο αυτό υπάρχει βρύση, ενώ εναλλακτικά για όσους αγαπούν το τσίπουρο και τους μεζέδες, ακριβώς από την αντίθετη πλευρά του δρόμου υπάρχει το αλλαντοποιείο Στρεμμένου, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αλλαντικά με συνοδεία τσίπουρου.

 

Τα άλλα χωριά της Ποταμιάς

Μεγάλο Χωριό

Βρίσκεται κοντά στο Μικρό Χωριό και είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της ποταμιάς. Καθώς η διαδρομή από το Νέο Μικρό Χωριό είναι σύντομη μπορείτε να την κάνετε με τα πόδια αν δεν σας πτοεί λίγη ανηφόρα. Το Μεγάλο Χωριό διαθέτει πολλά μαγαζιά στην πλατεία όπου μπορείτε να απολαύσετε φαγητό, γλυκό και ποτό. Μπορείτε επίσης να αγοράστε ντόπια προϊόντα και προϊόντα λαϊκής τέχνης. Διαθέτει και περίπτερο (σημαντικό σημείο για την περιοχή καθώς όσοι χρειάζονται τσιγάρα πχ δεν πρέπει να τρέχουν στο Καρπενήσι). Στο Μεγάλο Χωριό μπορείτε να φτάσετε και από το χωριό Γαύρος. Στην αρχή του χωριού υπάρχει γέφυρα την οποία αφού περάσετε ανηφορίζετε προς το Μεγάλο Χωριό, η διαδρομή με τα πόδια είναι πιο σύντομη και ευχάριστη καθώς ο δρόμος βρίσκεται στο πλάι του Καρπενησιώτη. Θα φτάσετε στο κάτω μέρος του Μεγάλου Χωριού και μόλις συναντήσετε το σχολείο, θα ανηφορίσετε προς την πλατεία. Στο Μεγάλο Χωριό αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο τοπίο.

Στην Ποταμιά μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε (η ενότητα θα ενημερωθεί σύντομα):

  • Κορυσχάδες
  • Βουτύρο
  • Γοριανάδες
  • Νόστιμο
  • Κλαψί
  • Μουζίλο

Πρός τον Προυσό

  • Καρίτσα
  • Δερμάτι
  • Προυσός
  • Τόρνος