Διαδρομή Νέου-Παλιού Μικρού Χωριού

Μπροστά απ’ το ξενοδοχείο ξεκινάει μια πανέμορφη διαδρομή, ανάμεσα από καταπράσινα έλατα, που οδηγεί στο Ησυχαστήριο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Στο πίσω μέρος, του πετρόκτιστου αυτού ξενοδοχείου, ενώνονται οι δύο δρόμοι του Νέου χωριού σε έναν, που οδηγεί στο παλιό, το ιστορικό Μικρό Χωριό.

Στην ηλεκτροφωτισμένη διαδρομή, που ενώνει τα δυο χωριά, μέσα στην καταπράσινη φύση, προβάλλουν ειδυλλιακές τοποθεσίες με γραφικά ξωκκλήσια, που περιμένουν προσκυνητές, περιπατητές και επισκέπτες:

Στα δεξιά μας συναντάμε το δρόμο προς το χωριό Νόστιμο, που προσφέρεται για ένα μοναδικό περίπατο, μέσα στον πεντακάθαρο αέρα του ελατοδάσους που τον περιβάλλει.

Πιο πέρα… σε προνομιακή θέση, κάτω από πελώρια πουρνάρια οι εκκλησιές του Αη-Γιάννη, της Παναγιάς, του Αη-Νικόλα.

Πριν πάρουμε την ανηφόρα για το παλιό χωριό αφήνουμε αριστερά μας την εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων χτισμένη το 1879. Μια μικρή στάση μπροστά στην όμορφη, ιστορική αυτή εκκλησιά θα μας δώσει πανοραμική θέα του παλιού Μικρού Χωριού.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ξεκινάει στα αριστερά μας, το ωραιότατο μονοπάτι που οδηγεί στο γειτονικό χωριό «Γαύρος». Προχωρεί κάτω από μεγάλα πλατάνια και ιτιές, δίπλα από ρυάκια με νερό, που κυλάει απ’ το «Κεφαλόβρυσο», τις φυσικές πηγές του χωριού.

Στα δεξιά μας βρίσκεται ο γεμάτος καταπράσινους θάμνους λόφος της Τσίρης. Ο λόφος αυτός έμεινε ιστορικός, γιατί εδώ έγινε η περίφημη Μάχη του Μικρού Χωριούστις 18 Δεκεμβρίου 1942

Στους πρόποδες του λόφου, ανάμεσα από βαθύσκιωτα πλατάνια βρίσκεται η λίμνη, που σχηματίσθηκε μετά την κατολίσθηση του χωριού.

Για όσους αγαπούν την ορειβασία, όλες οι γύρω κορφές, του Κρι, της Φιδόπλατης, της Χελιδόνας, η σπηλιά της Μπλουρέντζας, θα τους αποζημιώσουν με την ξεχωριστή θέα και τη μοναδικότητα του τοπίου γύρω τους.

Αλλά, και ένας μικρός περίπατος στον Αη-Θανάση, στην άκρη του ανηφορικού πετρόστρωτου δρόμου του χωριού, θα προσφέρει στον επισκέπτη μια πανοραμική θέα της περιοχής που απλώνεται μπροστά στο χωριό.

Μια ξεχωριστή, ειδυλλιακή διαδρομή περιμένει τον περιπατητή μέσα από τον καγκελωτό, γεμάτα έλατα δρόμο, στα ανατολικά του χωριού. Οδηγεί στον Αη-Γιώργη, το Νικολό, τη Βρύση του Μάρκου Μπότσαρη, τον Αη-Σώστη. Είναι μια μοναδική διαδρομή, μέσα σε μυρωδάτο ελάτινο περιβάλλον, με απεριόριστη θέα και μακριά από κάθε θόρυβο. Το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών είναι η μοναδική συντροφιά της γαλήνιας φύσης.

Και βέβαια, μετά από ένα απολαυστικό περπάτημα, περιμένει το πηγαίο ολόδροσο νερό αλλά και οι παραδοσιακές λιχουδιές στις πολλές ταβέρνες του χωριού.