Πλατείες Μικρού Χωριού

  • Πλατεία Παλιού Μικρού Χωριού.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μ. Στη μια άκρη της, μια από τις παλαιότερες πηγές του χωριού, δίνει το ολόδροσο νερό της μέσα από έξι αστείρευτες βρύσες. Γενεές ολόκληρες ανδρώθηκαν απ’ τα καθάρια νερά τους. Παλιότερα χρησίμευαν και ως «ψυγείο», γιατί κάτω από τη συνεχή κρυστάλλινη ροή τους έβαζαν αναψυκτικά και φρούτα, για να κρυώνουν.

Ο πέτρινος τοίχος με τις βρύσες, που βλέπουμε σήμερα, έγινε το 1925 με χρήματα του Γ. Τραστέλη από την Αμερική. Ως τότε εκεί υπήρχαν τρεις μεγάλες πέτρινες κούπες, απ’ τις οποίες έπαιρναν νερό όλα τα σπίτια που ήταν πάνω και κάτω από την πλατεία. Από τα νερά της πηγής τρέφεται, πάνω από δυο αιώνες, ένας θεόρατος πλάτανος, που αγκαλιάζει ολόκληρη την πλατεία. Φυτεμένος, όπως θυμούνται οι παλιοί, από ένα λοχία αποσπασματάρχη, κάπου στα 1860, παρακολουθεί άγρυπνα επί τόσες γενεές τη ζωή του χωριού. Τον είπαν «άψυχο ληξίαρχο» του χωριού, γιατί κάτω απ’ τη σκιά του ζωντανεύει η δημογραφική πορεία του κάθε Μικροχωρίτη. Εδώ θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι και θα βουίξει το κλαρίνο. Εδώ συγκεντρώνονταν παλαιότερα οι κάτοικοι σε συνέλευση, προκειμένου ν’ αποφασίσουν πάνω σε σοβαρά κοινοτικά ζητήματα, ενώ στο χοντρό κορμό του κολλούσαν όλες τις ανακοινώσεις τους. Εδώ γίνονται τα μεγάλα γλέντια για γάμους, βαφτίσια και άλλες γιορτές.

Πολλοί Μικροχωρίτες συνέβαλαν στη συντήρηση, και την πλακόστρωση της πλατείας, όπως οι αδελφοί Μάνθος και Μάχος Κομπορόζος, Γιάννης και Σούλα Δερματά, και Γιώργος και Διονυσία Παπαθανασίου ενώ ο Γιάννης Χαμπερής δώρισε το οικόπεδό του, όπου παλιότερα ήταν το πέτρινο αρχοντικό του, για την επέκταση της πλατείας. Πέρα από το πανηγύρι του χωριού που γιορτάζεται εδώ κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, η πλατεία αποτελεί για τους Μικροχωρίτες το χώρο συνάντησης, το χώρο στον οποίο όλοι νιώθουν ότι πρέπει να δώσουν το «παρών».

  • Πλατεία Νέου Μικρού Χωριού

Στα σχέδια του Νέου Χωριού περιλαμβανόταν και η κεντρική πλατεία με ένα κοινοτικό κατάστημα και το Κοινοτικό Γραφείο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Ευρυτανίας. Αργότερα, το 2005, ο Δήμος Ποταμιάς μεγάλωσε και ανακαίνισε το κοινοτικό κατάστημα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διευρυμένες τουριστικές ανάγκες του χωριού. Η πλατεία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Η θέση της είναι εκπληκτική με μοναδική θέα. Η φύση ολόγυρά της μαγευτική. Πλαισιώνεται από πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, ενώ ένας ξύλινος περίγυρος την προστατεύει από κάθε τροχοφόρο. Προσφέρει ένα ειδυλλιακό καταφύγιο για στιγμές ξεκούρασης σε μικρούς και μεγάλους. Στην πάνω μεριά της πλατείας προβάλλει η φιλόξενη καφετέρια. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του και να γευθεί την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα. Είναι ο χώρος που κάνει τους επισκέπτες, αλλά και τους τακτικούς θαμώνες, να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.