Εκκλησίες

 

Στο Μικρό Χωριό υπάρχουν δυο μεγάλες εκκλησιές, η Αγία Κυριακή στο Νέο Χωριό και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Παλιό, και πολλές άλλες μικρότερες μέσα και γύρω από το χωριό.

  • Η Αγία Κυριακή. Είναι η κεντρική εκκλησία του Μικρού Χωριού. Είναι βυζαντινού ρυθμού με ένα τρούλο και πρόστυλο. Τη μέρα της γιορτής της, στις 7 Ιουλίου, γίνεται και το πανηγύρι στο χωριό. Σήμερα ολόκληρο το εσωτερικό της αλλά και το εξωτερικό πρόστυλο είναι εικονογραφημένα, χάρη σε δεήσεις και δωρεές Μικροχωριτών από τον αγιογράφο Γεώργιο Νικολακόπουλο, σύμφωνα με τη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση. Περιβάλλεται από ένα όμορφο πλακόστρωτο προαύλιο, ενώ η κομψή σιδερένια περίφραξή της συνοδεύεται από παρτέρια με μυρωδάτα λουλούδια. Στον περίβολο του Ναού υψώνεται το επιβλητικό καμπαναριό. Το ρολόι, στο πάνω μέρος του, που ηχεί μελωδικά τις ώρες δωρήθηκε το 1983 από τον Μικροχωρίτη της Αμερικής Κώστα Ι. Κουτσούκη.

 

  • Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Είναι βυζαντινού ρυθμού με επτά τρούλους. Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, οπότε γίνεται και το πανηγύρι στο Παλαιό Μικρό Χωριό. Η ιστορία της «Αγιά Σωτήρας», όπως αποκαλείται, είναι πολύ παλιά. Από τα εγκαίνιά της, το 1924, ως σήμερα χρειάσθηκε να επισκευασθεί τρεις φορές. Χορηγός της αναγκαίας υποστύλωσης και επισκευής της μετά τους σεισμούς (1965-66) ήταν η Ευγενία Σ. Φλέγγα. Ακολούθησε η πλήρης αντικατάσταση της σκεπής της από την Αδελφότητα Μικροχωριτών, ενώ πρόσφατα επικαλύφθηκαν οι τρούλοι της με μολύβι και αντικαταστάθηκε η κεραμοσκεπή της από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

 

    • Λίγα μέτρα πιο πέρα υψώνεται το πελώριο πέτρινο καμπαναριό, χτισμένο στα 1894 με χρήματα του πλούσιου Μικροχωρίτη της Πόλης, Δημ. Σιδέρη. Είναι ο «φρουρός» της εκκλησιάς, μια και ο κάθε προσκυνητής θα πρέπει να περάσει απ’ την καμάρα του για να μπει στο προαύλιό της. Αποτελεί μια ζωντανή παρουσία μέσα στο Χωριό που γίνεται πιο αισθητή με τους δυνατούς χτύπους του τεράστιου ρολογιού του.

 

  • Μετόχι Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας Ιερής Μονής Τατάρνας. To Ησυχαστήριο Μοναζουσών της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στο Νέο Μικρό Χωριό, ανεγέρθηκε το 1973. Είναι Μετόχι της μονής Τατάρνης. Φιλοξενεί άγια λείψανα πολλών μαρτύρων, πατέρων, οσίων και αγίων, όπως: Τρύφωνος, Θεοδώρου του Στρατηλάτου, Χαραλάμπους, Πολυκάρπου, Ταρασίου, Αντίπα, Ακακίου Καυσοκαλυβίτου, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και πολλών εκ των Ευρυτάνων αγίων. Επίσης δυο τεμάχια Τίμιου Ξύλου.