Ορειβασία

  • Κρι. Μεγάλο δάσος με έλατα και απότομη κλίση. Στον κόρφο του φωλιάζει το ιστορικό Μικρό Χωριό. Στον Άνθρωπο, την άδενδρη κορφή του, πολλοί Μικροχωρίτες είχαν άλλοτε κτήματα που τα έσπερναν σιτάρι, βρώμη ή κριθάρι. Μπροστά του απλώνεται όλη η κοιλάδα της Ποταμιάς, με τα χωριά της και τον ποταμό Καρπενησιώτη. Απέναντί του υψώνεται το περήφανο Βελούχι. Για την κορφή χρειάζεται ανάβαση περίπου δυο ωρών.
  • Σπηλιά Μπλουρέντζα. Βρίσκεται στα ανατολικά του Παλιού Χωριού. Ένας καλός πεζοπόρος μπορεί να φθάσει εκεί, μέσα από ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Αη-Σώστη και είναι διάρκειας περίπου μιας ώρας. Στη σπηλιά αυτή εύρισκαν καταφύγιο οι Μικροχωρίτες διωγμένοι απ’ τους κατακτητές στον πόλεμο του ΄40. Εδώ το τοπίο μοιάζει ανέγγιχτο. Ένας ορίζοντας από βουνά με έλατα, άγρια φύση και απόκρημνους βράχους ολόγυρά της.
  • Φιδόπλατη ονομάζεται η άδεντρη κορφή του βουνού στα δυτικά όρια του Χωριού. Εδώ ακόμα και σήμερα ακούγεται το κουδούνισμα των προβάτων. Λίγο πιο κάτω από την κορφή είναι ο «Ποτιστής». Ξύλινο παλιότερα, τσιμεντένιο σήμερα, μακρόστενο αυλάκι απ’ όπου περνάει ολόδροσο, καθαρό πηγαίο νερό για τα διψασμένα κοπάδια, αλλά και για κάθε περαστικό. Παλαιότερα υπήρχαν οι στρούγκες με το γραφικό τσαντίρι του τσέλιγκα «το γιατάκι», που ήταν φτιαγμένο με ελατίσια κλωνάρια στηριγμένα ανάμεσα σε κορμούς. Η ανάβαση παίρνει περίπου δύο ώρες.
  • Χελιδόνα (υψ. 1916 μ.). Το ψηλό βουνό με την διπλή του κορφή, που υψώνεται περήφανα μέσα στον καταγάλανο ευρυτανικό ουρανό. Ιδανικός τόπος για ορειβασία. Προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και αξέχαστη απόλαυση σ’ όποιον πατήσει τις απότομες κορφές του! Η καταγάλανη λίμνη των Κρεμαστών, ο Καρπενησιώτης, πανοραμικά η κοιλάδα της Ποταμιάς, χωριά σκαρφαλωμένα σε γραφικές πλαγιές και βουνά κατάφυτα ή φαλακρά, συνθέτουν το πρώτο πλάνο της μαγευτικής εικόνας, που αντικρίζει κανείς. Στην καθαρή νύχτα μπορεί να δει κανείς τα φώτα της Πάτρας! Για να φθάσει ο ορειβάτης εκεί παίρνει το δασικό δρόμο ανάμεσα στα έλατα, ακολουθώντας τα κίτρινα σημάδια, από το Νέο ή το Παλιό χωριό και πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια ανάβαση περίπου 3-4 ωρών.

Στις παραπάνω διαδρομές μπορεί να έχει κανείς ευχάριστα ξαφνιάσματα απ’ το ζωικό βασίλειο, όπως λαγούς, ζαρκάδια, αλεπούδες, κ.λπ.