Δωρεά Ευάγγελου Ξεφτέρη στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μικρού Χωριού κ. Τάκης Φλέγγας και η επιμελήτρια του Μουσείου κ. Δήμητρα Σκοτίδα δέχτηκαν τη δωρεά του κ. Ευάγγελου Ξεφτέρη, Αντιπλοιάρχου Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους της Αδελφότητας Μικροχωριτών “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”, υπ’ ευθύνη της οποίας λειτουργεί το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού.

Ο κ. Ξεφτέρης παρέδωσε στο Μουσείο ένα απενεργοποιημένο πολεμικό τυφέκιο Lee-Enflield SMLE MK3 μαζί με την ξιφολόγχη του. Το συγκεκριμένο όπλο είναι βρετανικής παραγωγής της δεκαετίας του 1930 και αποτελεί σπάνιο τεκμήριο για την πολεμική ιστορία της Ελλάδας καθώς, όπως μας ενημερώνει ο κ. Ξεφτέρης, τέτοιον τύπο τυφεκίου χρησιμοποιούσε η Εθνική Αντίσταση και συγκεκριμένα ο Άρης Βελουχιώτης. Μετά το 1945, καταστράφηκαν όλες οι ξιφολόγχες λόγω επικινδυνότητας ενώ το όπλο της δωρεάς τη διατηρεί, γεγονός που προσδίδει υψίστη ιστορική αξία στο συγκεκριμένο τεκμήριο.

Η Αδελφότητα Μικροχωριτών ευχαριστεί θερμά τον κ. Ξεφτέρη για την τιμή που κάνει στον σύλλογο να εμπιστευτεί ένα τόσο σημαντικό ιστορικό τεκμήριο. Αυτή η κίνηση μας συγκινεί εκ βαθέων όλους: αναγνωρίζονται οι κόποι δεκαετιών της Αδελφότητας, της Τοπικής Κοινότητας και συνολικά των Μικροχωριτών για την ανάδειξη του Μουσείου του Μικρού Χωριού και την συνεισφορά του στον σύγχρονο πολιτισμό. Το Μουσείο κατέχει στη συλλογή του σημαντικά και σπάνια τεκμήρια, υλικά και γραπτά, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές σαν κι αυτή. Ο σύλλογος δεσμεύεται να εντάξει τη δωρεά του κ. Ευάγγελου Ξεφτέρη στη συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στη θέση που του αρμόζει δίπλα στα ιστορικά τυφέκια της αίθουσας “Εθνικών Αγώνων”.

Το ΔΣ