Απολογισμός Δραστηριοτήτων και Πεπραγμένων της Αδελφότητας Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», 08/2021

Αγαπητοί απανταχού Μικροχωρίτες και φίλοι,

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), σας στέλνω τις ευχές μας για ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι. Η συνεχιζόμενη κατάσταση με τον κορονοϊό μας έχει κουράσει όλους, αλλά μας έχει επίσης περιορίσει ως προς την δυνατότητα να δράσουμε, να συνευρεθούμε, να προοδεύουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κάνουμε υπομονή, να μένουμε ασφαλείς και να νοιαζόμαστε για την υγεία μας και αυτήν των συνανθρώπων μας πάνω απ’ όλα.

Παρόλα αυτά, ο σύλλογός μας έχει παραμείνει δραστήριος και έχει πετύχει πολλά στο διάστημα 2020-2021. Αφού οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συνευρεθούμε να τα κουβεντιάσουμε, πήραμε την απόφαση να σας κάνουμε έναν απολογισμό για να γνωρίζετε για τις δραστηριότητες. Τον Δεκέμβριο του 2019 εξελέξατε το νέο ΔΣ, το οποίο ανανεώθηκε με αρκετά νέα μέλη. Με σεβασμό στο μεγάλο και σημαντικό έργο όλων των προκατόχων μας, ξεκινήσαμε ενωμένοι, με πολλή όρεξη και με ένα κοινό όραμα να συμβάλουμε μέσω της Αδελφότητας στη πρόοδο και την ευημερία του αγαπημένου μας Μικρού Χωριού. Συγκροτηθήκαμε σε σώμα και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες να οργανωθούμε, με στόχο να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε λειτουργικά τον Αδελφότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει τα παρακάτω:

1) Κατάθεση και έγκριση της διαδικασίας των εκλογών στις αρμόδιες αρχές, όπως ορίζει ο νόμος.

2) Δήλωση των νέων αντιπροσώπων στις αρμόδιες αρχές σε Ειρηνοδοκείο, Εφορία, Τράπεζες. Στην Εφορία χρειάστηκε να επικαιροποιηθούν κάποια στοιχεία που ήταν λάθος καταχωρημένα. Στην Τράπεζα Πειραιώς άλλαξε ο λογαριασμός για να είναι σύμφωνος με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην Εθνική Τράπεζα χρειάστηκαν τρεις υποβολές φακέλου και αρκετές επισκέψεις πρωτού ξεπεραστεί το εμπόδιο της εσωτερικής γραφειοκρατίας. Φυσικά με πολλές επισκέψεις και εμού και της Ταμία μας, της Κωνσταντίνας Μώρου, εν μέσω κορονοϊού, και με διαδοχικά lockdown.

3) Εγγραφή στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, σύμφωνα με τον νόμο.

4) Δημιουργία δεύτερης έδρας της Αδελφότητας (φορολογικής) στην Ευρυτανίας για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε και να απασχολούμε άτομο στο Μουσείο.

5) Την πλήρη ψηφιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Αδελφότητας. Εως το τέλος του 2019, τα βιβλία ήταν όλα χειρόγραφα και γινόταν η χρήση χάρτινων προσωπικών καρτελών για τα μέλη. Η Ταμίας μας αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο και τα μετέφερε σε μόνιμη ηλεκτρονική μορφή. Επίσης δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο μελών (με τα στοιχεία τους), έργο που θα διευκολύνει την διαχείρηση των μελών για όλους στο μέλλον.

6) Την χρήση των υπηρεσιών λογιστή για την σωστή συμπλήρωση και εμπρόθεσμη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων της Αδελφότητας.

7) Την θέσπιση παγίων εντολών για την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΗ και ΟΤΕ του Μουσείου, καθώς και την θέσπιση ηλεκτρονικής τραπεζικής για τους λογαριασμούς μας στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

8) Ψηφιοποιήθηκε η αναπαραγωγή και αρχειοθέτηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ και των μελών από την Γραμματέα μας, την Κική Αϊβαλιώτου, έργο που εκσυγχρονίζει την διαχείρηση των αρχείων της Αδελφότητας. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα  της Αδελφότητας.

9) Με πείσμα απέναντι στην πανδημία και τους περιορισμούς, συνεχίσαμε να βρισκόμαστε διαδικτυακά, και τελέστηκαν αρκετά διοικητικά συμβούλια ηλεκτρονικά, ούτως ώστε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο έργο παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Κυρίτση για την οργάνωση των συνεδριάσεων.

10) Τέλος, δεχτήκαμε την γενναιόδωρη προσφορά της Σωτηρίας Δημητρακοπούλου για να ψηφιοποιηθούν όλα τα τεύχη των «Μικροχωρίτικων Γραμμάτων», από το πρώτο έως και σήμερα. Με την αποπεράτωση του έργου αυτού, θα συγκεντρωθούν όλα τα τεύχη σε ηλεκτρονική μορφή για να διατηρηθούν για πάντα. Επίσης θα είναι διαθέσιμα σε όλους μέσω της ιστοσελίδας μας,  www.mikrohorio.gr.  Το έργο αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 και θα αποπερατωθεί μέσα στο 2022. Ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Μικροχωριτών για την σημαντική αυτή προσφορά. Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το Μουσείο με την καθιέρωση μόνιμου ωραρίου, και με την πρόσληψη ενός ατόμου/συνεργάτη για να το ανοίγει. Καταφέραμε το άτομο αυτό να είναι από τα μέρη μας, και έτσι προσφέρουμε και μία θέση μερικής απασχόλησης στον τόπο μας. Είναι ο Χριστόφορος Δημόπουλος, ο γνωστός σε όλους μας Φόρης. Εχει αναλάβει την θέση αυτή με ενθουσιασμό, και χαιρόμαστε για την συνεργασία.

Επίσης έχουν γίνει αρκετά έργα στο Μουσείο, όπως:

1) Η προσθήκη από δωρεά ενός στερεοφωνικού ηχοσυστήματος το οποίο πάιζει απαλή μουσική κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου και ομορφαίνει την ήδη ωραία ατμόσφαιρα.

2) Εχει δρομολογηθεί η αλλαγή λαμπτήρων που δεν είναι LED σε LED, ώστε να μειωθεί το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, κατόπιν συνεννόησης με τον Πατέρα Νεκτάριο, θα αλλαχθούν και οι δύο προβολείς που φωτίζουν τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ώστε να μειωθεί  το κόστος φωταγώγησης του ναού. Οι δύο παλαιοί προβολείς θα εγκατασταθούν ο ένας στην παιδική   χαρά του παλαιού χωριού, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου κ. Τάκη Φλέγγα, και ο άλλος σε σημείο που  θα κριθεί χρήσιμος.

3) Κλαδεύτηκαν τα δέντρα στο προάυλιο της Μεταμορφώσεως, καθώς και η καρυδιά στο πίσω μέρος του Μουσείου, τα οποία δέντρα είχαν ακουμπίσει και σκεπάσει την σκεπή. Μάλιστα στα κεραμίδια είχαν φυτρώσει χορτάρια, και τα λούκια ήταν γεμάτα έως την κορυφή με χώματα και δεν λειτουργούσαν. Καθαρίστηκαν, έγινε και επισκευή σε ένα σημείο, και τώρα είναι πλήρως λειτουργικά και το κτίριο πήρε αέρα.

4) Καθαρίζονται σε τακτική βάση τα χορτάρια γύρω από το Μουσείο και στον τοίχο πάνω από το αυλάκι μέχρι το μνημείο στην πρώην οικία Πιστιόλη. Επίσης κουρεύεται το χορτάρι στον κήπο πίσω από το Μουσείο, και ξεριζώθηκε ο κισσός που είχε σκεπάσει τον πίσω τοίχο.

5) Σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, δηλαδή με τον Πρόεδρο του Μικρού Χωριού, κ. Τάκη Φλέγγα, ο οποίος δρομολόγησε το γκρέμισμα του παλαιού χαλασμένου τοίχου στο προαύλιο του Μουσείου και την κατασκευή νέου στη θέση του, αποφασίσαμε να κόψουμε την ακακία, η οποία ήταν και η αιτία των χρόνιων προβλημάτων με τους τοίχους. Ετσι επανήλθε ο νέος τοίχος στη πρότερη μορφή του. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και αναδεικνύει από μακρυά το Μουσείο μας.

6) Εχουμε παραγγείλει και κατασκευάζονται ένα ξύλινο ντουλάπι για να εγκλειστεί το ρολόι της ΔΕΗ, καθώς και ένα δεύτερο που θα είναι φωτιζόμενος πίνακας ανακοινώσεων.

7) Εχουμε δρομολογήσει τη αγορά ενός αφυγραντήρα για την καλύτερη προστασία των εκθεμάτων του Μουσείου.

Σε άλλα σημεία του χωριού, έχουν γίνει μεταξύ άλλων:

1) Συντηρήθηκαν και βάφτηκαν τα κάγκελα απέναντι από το Μουσείο έως και το μνημείο μπροστά από την πρώην οικία Πιστιόλη.

2) Κόπηκαν και κόβονται χορτάρια σε διάφορα σημεία, όπως το μνημείο του Κλέαρχου (τοποθετήθηκε και νέα σημαία), των θυμάτων της κατολίσθησης, στον Αγιο Γεώργιο, κ.α. Στον Αγιο Γεώργιο κόπηκαν και οι  ακακίες που είχαν ξαναβγεί (μετά τον άδικο χαμό του Παπα-Νίκου) και είχαν κρύψει τον ναό. Με την πολύτιμη εργασία και συμβολή του Γιάννου Γεωργίου και του Κώστα Δημόπουλου αντικρίσαμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

3) Κατόπιν της ανακαίνισης των παιδικών χαρών από τον Δήμο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και της κατασκευής ράμπας αναπήρων, προχωρίσαμε στον καθαρισμό όλου του όμορου χώρου της παιδικής χαράς στο παλαιό χωριό, καθώς και του κλαδέματος της μουριάς. Παραμένει το βάψιμο της πόρτας εισόδου, η αντικατάσταση του συρματοπλέγματος πέριξ του χώρου, καθώς και η αποκατάσταση του γηπέδου μπάσκετ. Για το τελευταίο, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του χωριού ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί Δημοτικό κονδύλι. Αλλιώς θα ψάξουμε για άλλη λύση.

4) Εχει γίνει καταγραφή των υφισταμένων πληροφοριακών πινακίδων, καθώς και των παγκακίων, σε όλο το χωριό από την διασταύρωση έως και τον Αϊ Σώστη. Σε συνεργασία με τον Δήμο, ο οποίος σκοπεύει να προβεί σε αντικατάσταση κάποιων εξ’ αυτών, θα προχωρίσουμε στη αγορά πινακίδων για την καλύτερη ανάδειξη των σημείων αναφοράς και αξιοθεάτων του χωριού μας. Επίσης θα αντικατασταθούν και θα προστεθούν και παγκάκια σε διάφορα σημεία. Για προτάσεις σχετικά με πινακίδες και παγκάκια, απευθυνθείτε στον κ. Γιάννο Γεωργίου.

5) Εγινε παράδοση στην Αδελφότητα του εναπομείναντος ποσού που είχε συγκεντρωθεί από την κ. Μίνα Κρεζία, το οποίο και διαθέσαμε για την συνεχιζόμενη διάνοιξη και τον καθαρισμό των αυλακίων σε διάφορα σημεία του χωριού, καθώς και στο ξεβούλωμα ενός φρεατίου στην είσοδο του παλαιού  χωριού. Επισκευάστηκε το αυλάκι κάτω από το καμπαναριό που έσταζε, και έχει δρομολογηθεί η επισκευή το κεντρικού αυλακιού πάνω από το παλαιό χωριό ώστε να λειτουργεί κανονικά.

6) Συζητήσαμε την εγκατάσταση εμφανίσιμων προστατευτικών μπαρών/κάγκελων στην είσοδο του παλαιού χωριού, με σκοπό την ασφάλεια από πτώση και τον εξωραϊσμό της εισόδου. Κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του χωριού, εξετάζεται η χρηματοδότηση του έργου αυτού με δημοτικά κονδύλια.

7) Συζητήσαμε τον εξωραϊσμό του χώρου της λίμνης. Κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του χωριού, εξετάζεται η συνεργασία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

8) Κατόπιν παραπόνων από χωριανούς, κατοίκους και μή, για το θέμα της χρήσης γης και την επιτήρηση των κοπαδιών εντός των ορίων των οικισμών, συνεργαστήκαμε με τον Πρόεδρο για να προβεί ο Δήμος στις κατάλληλες ενέργειες ορισμού των κανονισμών και των κανόνων. Κυρίως αφορά στις νόμιμες τοποθεσίες για μελίσσια, καθώς και την επιτήρηση των προβάτων, κατσικιών, αγελάδων, κλπ. Η Αδελφότητα δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά επιθυμεί να συνυπάρχουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες και οι αυτονόητες ανάγκες των οικισμών και των κατοίκων προς όφελος όλων και του Μικρού Χωριού. Θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος για όλους και για όλες τις δραστηριότητες χωρίς να υπάρχουν προστιβές. Ο Πρόεδρος έχει ήδη δρομολογήσει τον ορισμό του πλατώματος στα σύνορα του παλαιού χωριού με τα χαλάσματα ως χώρο στάθμευσης και, πέραν κάποιων παγκακίων, θα τοποθετηθεί και η κατάλληλη σήμανση από τον Δήμο.

9) Κατόπιν αιτήματος νέων, μέσω του Προέδρου, προβήκαμε στην αγορά και δωρεά δύο τραπεζιών ping pong για την αίθουσα νεολαίας που δημιουργείται στο δημοτικό σχολείο στο νέο χωριό.

10) Συμμετείχαμε στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την επισκευή του Ι. Ν. Αγίας Κυριακής,  όπου καταφέραμε να μαζέψουμε σημαντικό μέρος του ποσού που συγκεντρώθηκε.

11) Διαθέσαμε το Μουσείο για εκδηλώσεις, όπως τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας από τον Δήμο, τις Καλοκαιρινές Γιορτές Μουσείων του Δήμου για παιδιά, κ.α. Αυτά με σκοπό την συνεργασία σε επίπεδο δημοτικό και μεταξύ χωριών, καθώς και την προβολή του Μικρού Χωριού και του Μουσείου μας.

12) Καθιερώσαμε την δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου ως ημέρα τιμής για τα θύματα της Μάχης του Μικρού Χωριού, σε συνεργασία με το Μεγάλο Χωριό και τον Δήμο, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και με επιμνημόσυνη δέηση. Παρομοίως εορτάζεται με όλες τις τιμές και η 28η Οκτωβρίου στο μνημείο στο νέο χωριό.

Αναβαθμίσαμε και ενημερώνουμε την ιστοσελίδα της Αδελφότητας, www.mikrohorio.gr, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του χωριού μας, τις δραστηριότητες της Αδελφότητας, και άλλα. Εκεί είναι διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή το περιοδικό μας, τα «Μικροχωρίτικα Γράμματα», για την ανάγνωση ή την εκτύπωσή του σε ευανάγνωστο χαρτί Α4. Γνωρίζουμε ότι δυσαρεστήθηκαν κάποιοι με την απόφασή μας να διακόψουμε την δαπανηρή εκτύπωση του περιοδικού. Αλλά είναι διαθέσιμο για όλους, και στο εξωτερικό, και η εκτύπωσή του είναι εύκολη και το κόστος μηδαμινό. Οποιος δεν έχει την δυνατότητα μέσω παιδιού ή άλλου να το εκτυπώσει, ας μας ενημερώσει. Δεν θέλουμε να χαλάμε τις καρδιές μας, ούτε να θυμώνουν κάποιοι μαζί μας, αντί να μας στηρίζουν στις προσπάθειές μας. Η πραγματικότητα είναι ότι με την εξοικονόμηση των πόρων αυτών γίνονται τα έργα που σας προανέφερα. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό κερδίζει το χωριό μας, και αυτός πρέπει να είναι ο     σκοπός μας. Επίσης ενεργοποιήσαμε και ενημερώνουμε την σελίδα μας στο facebook. Για σχετικές πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στη κ. Δέσποινα (Εππη) Γιουρνά-Βουγά, την οποία    ευχαριστούμε για την έκδοση του περιοδικού, μαζί με την πάντα πολύτιμη συνδρομή της Επιτίμου Προέδρου μας, της κ. Αιμιλίας Κουτσούκη, καθώς και του Αντιπροέδρου μας κ. Σπύρου Κρίκου. Τέλος ευχαριστούμε και τον κ. Αντώνη Φρίγγα για την πολύτιμη προσφορά του στην ενημέρωση της ιστοσελίδας και της σελίδας μας στο facebook.

Τα πεπραγμένα αυτά απαίτησαν χρόνο και κόπο, μεράκι, όλα εν μέσω της επιδημίας και περιοριστικών μέτρων. Αλλά υπάρχει υπομονή, επιμονή, και διάθεση για δουλειά και για απτά αποτελέσματα. Κυριαρχεί πνεύμα σεβασμού και συνεργασίας και οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με ομοφωνία. Ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη και την κατανόηση για όσα έχουν γίνει και για όσα δεν έγιναν ακόμη. Πιστεύουμε ότι όλοι θέλουμε το καλό του χωριού μας τώρα και στο μέλλον. Εμείς για αυτό πασχίζουμε, και ζητάμε την στήριξή σας στον δρόμο που ακολουθεί.

Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους προσφέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, με χρόνο, με εργασία, με χρήματα, με ιδέες, στις επισκευές, στους καθαρισμούς, στις αγορές, και όλα όσα διατηρούν και βελτιώνουν το χωριό μας. Διότι κάποιοι μας το παρέδωσαν, και σε κάποιους θα πρέπει να το παραδώσουμε και εμείς……

Και πάλι σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο και ασφαλές καλοκαίρι.

Αθανάσιος Παπαθανασίου

Πρόεδρος Αδελφότητας Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»